Vrijdag 16 sept 2016

18 september 2016 - Hanoi, Vietnam

Gisterenavond hebben we In Lao Cai wat gegeten in het restaurant. De gids zagen we niet meer. Het bleek dat hij bij de markt al afscheid genomen had terwijl wij dachten dat hij ons naar de trein bracht. De mevrouw van het restaurant bracht ons weg en zette ons in de goede coupé. Wat een service. De trein vertrok vrij snel om 20.35 uur. Wij kregen weer thee en bier gratis. We gingen maar vroeg slapen. Ik sliep beter dan op de heenreis. Rond 4 uur werden we gewekt. We kregen geen ontbijt, deze keer. Om 4.30 uur kwamen we aan in Hanoi. Onze gids "Gang" stond op het perron te wachten.  We liepen met hem naar een hotel naast het station. Hier kregen we een kamer, wat een luxe.  We konden een uurtje rusten en douchen. Heerlijk was dat. Toen was het tijd voor ons ontbijt. Om 7.45 uur vertrokken we uit Hanoi naar Halong Bay. Dit was enkele uren rijden. Onderweg nog een koffieshop gehouden. Op het laatst stonden we in een file door wegwerkzaamheden. Rond 12.15 uur konden we inchecken voor de boot. We werden persoonlijk begroet en kregen een welkomstdrankje. Dit krijg je hier overal. Hierna moest ik een verklaring invullen over onze gezondheid. Dat geloof ik althans want het was in het Engels. Ik heb maar getekent. Hierna mocht ik een luchtje voor de kamer kiezen. Dit werd jasmijn. Jan was al die tijd buiten aan het roken en foto's aan het maken. Langzaam kwamen er ook andere gasten binnen. De koffers werden in onze hutten gezet. Er stonden muzikanten klaar en personeel op de loopplank waar wij langs moesten lopen. Het leek de loveboat wel. Wij konden naar onze hut om alles te controleren. Later kwam er personeel langs om alles uit te leggen maar wij hadden alles al in de safe liggen. In het restaurant was de briefing. Alles wordt via een intercom omgeroepen.  Hier kregen we veiligheidsinstructies. Ook werd het dagprogramma uitgelegd. Er zaten maar 32 mensen op de boot terwijl er plaats was voor 85 mensen. Heerlijk rustig dus.Hierna een lunch van 5 gangen. 's Middags konden we kajakken of varen met een bamboe boot. Wij kozen voor de boot. Niet weten dat dit verkeerd af kon lopen. Met een klein bootje werden we naar de aanlegsteiger gebracht. Dit was 2 minuten maar we moesten allemaal zwemvesten aan. De mensen met de kajak vertrokken eerst. Toen moesten wij op een bamboe boot stappen. Twee mensen stonden de boot vast te houden. Ik ging eerst. Ik zat net op de bank of de boot hing over naar een kant. Ik viel naar voren met mijn been tegen een andere bank aan. Een flinke bult maar ik hoorde ook een plons. Een meisje, dat de boot vast moest houden viel in het water. Paniek. Een vrouw naast mij had het over your husband. Ik keek rond en zag Jan nog op de kade staan. Hij stapte in de boot en ondertussen hadden ze het meisje uit het water gehaald. Jan keek erg aangedaan. Wat bleek, hij had een voet op de boot gezet waardoor deze ging kapseizen. Toen viel Jan achterover op de kade. Gelukkig had hij zijn zwemvest nog aan. Jan mankeerde niets en ook zijn camera en bril had de val overleefd. Jammer dat ik dit niet gezien had!  Onze bamboe boot werd door een vrouw geroeid. We vaarde langs en onder de rotsen van karssteen. Mooi om te zien. Na een uur waren we terug. Weer in de kleine boot om naar onze boot te varen. Ondertussen met veel andere gasten kennisgemaakt. Gezellige sfeer aan boord. Er kwamen mensen uit Australië, Chicago, Singapore. Om 17.30 uur was het happy hour. Hierna een 6 gangenmenu. We werden aan tafel bediend, zelfs je stoel werd aangeschoven. Het eten smaakte prima. Na het eten zijn we gaan vissen. Ze hadden hengels aan boord. Jammer genoeg vingen we niets. Hierna was het tijd om naar bed te gaan. Ik was moe.